Ako a čím vybaviť food truck?

Už niekoľko rokov sa na uliciach slovenských miest objavujú food trucky, čiže mobilná reštaurácia s rôznorodým profilom. Najčastejšie ponúkajú typické rýchle občerstvenie: hamburgery, párky v rožku, kurčatá, kebaby, hranolky a pizzu alebo orientálnu kuchyňu.

Stále väčšej popularite sa tešia tiež food trucky, ktoré podávajú vegetariánske a vegánske jedlá. Vlastná jedáleň na kolesách je relatívne malou investíciou v porovnaní so stacionárnym lokálom, ale stojí za to vedieť, čím ju vybaviť, aby sa stala silným, často navštevovaným miestom na kulinárskej mape mesta. Zaujímavé variácie najobľúbenejších jedál, originálnych receptov alebo prekvapivých kombinácií sú ďalšie výhody mobilnej jedálne.

Nevyhnutné investície

Dobré nápady a nadšenie sú len polovicou úspechu mobilnej jedálne. Druhú polovicu pomôže vytvoriť správne vybavenie food trucku. Do akých zariadení a doplnkov sa oplatí investovať,  aby   sme   bez  ohľadu  na  typ  ponúkaných  pokrmov,  mohli  servírovať  rýchlo,profesionálne a predovšetkým chutne?

Základným vybavením sú zariadenia pre rýchlu a správnu prípravu ingrediencií. Každý food truck, bez ohľadu na druh podávanej kuchyne, musí mať fritézu. Ideálnym, kompaktným a účinným zariadením je napríklad štvorlitrová elektrická fritéza MINI II Bartscher.

Ďalšie "must have" zariadenie je plynový alebo elektrický sporák. V tomto prípade bude perfektnou voľbou prenosný plynový sporák pre plynové vložky Hendy. Zariadenie má puzdro  z  ľahkej  ocele  a  špeciálne  perforovaný  okraj, ktorý zabraňuje vyhasnutiu plameňa vplyvom plameňa.

Plne vybavený food truck musí mať samozrejme chladničku na bezpečné skladovanie produktov, mlieka a nápojov. Ak chceme servírovať dobrú kávu, oplatí sa investovať do malého, automatického alebo pákového kávovaru (napr. kávovar dvojpákový RedFox) a nevyhnutného "kávového" príslušenstva. 

Užitočnými zariadeniami bude určite stroj na formovanie hamburgerov (hamburgerovač) a grilovacia doska. V malom priestore budú hladká grilovacia platňa Gredil a ručný hamburgerový lis HENDI fungovať perfektne. Stojí za to mať po ruke sadu hrncov a panvíc a profesionálne nože. 

Ak chceme servírovať taliansku kuchyňu zakladajúcu sa na pizzi, nesmie v našej jedálni chýbať pec na pečenie. K tomu sú ideálne elektrické jednokomorové pece alebo elektrické dvojkomorové pece. 

Dobrá organizácia a maximálne využitie priestoru zabezpečí profesionálny nábytok, napr. stoly s umývadlom a policou, na ktoré možno namontovať malú príručnú chladničku. Magnetické lišty na nože zase umožňujú pohodlný prístup k potrebnému kuchynskému náradiu. Profesionálne bufetové stojany a kuchynské dávkovače aj dávkovače na omáčky Vám pomôžu udržať poriadok. 

Stojí za to postarať sa o účinný systém zásobovania food trucku studenou a teplou vodou a dobrú tepelnú a ohňovzdornou izoláciou, ktorá poskytuje zodpovedajúce krytie a tieň. Keď máme   všetko   potrebné    na  prevádzkovanie  mobilnej   jedálne,  pokúsme   sa  zabezpečiťnápaditú estetiku, výrazné meno a dobre exponované menu. 
Čo keď nemôžeme zabezpečiť pripojenie food trucku k externému napájaniu? Riešením je malý generátor energie, ktorý je tiež užitočný v prípade výpadku alebo vypnutia napájania prúdu.

Investície do potrebného vybavenia Vám umožní pripraviť ponuku z rôznych kulinárskych tradícií a rýchlo zmeniť alebo rozšíriť ponuku potravinárskeho vozidla.

Výhody prevádzkovania jedálne na kolesách

Predovšetkým ste svojím vlastným šéfom a môžete pracovať s ľuďmi, ktorých máte radi - mnoho známych sníva o tomto druhu práce. Nie ste viazaní k jednému bodu - máte príležitosť čas od času vyskúšať ďalšie miesta, kde zaparkujete svoj potravinársky vozidlo. Ak chcete, môžete navštíviť festivaly a objaviť sa tam, kde sú mobilné jedálne často jediným bodom teplého a čerstvého jedla. Vlastne rozhodujete o všetkom a len na Vás závisí profil food trucku, šírka menu a jeho lokalizácia. Môžete predávať to, v čom ste najlepší, a ak nájdete originálny nápad a Váš návrh si klienti obľúbia, máte šancu rozšíriť svoje podnikanie - premýšľať o ďalšom food trucku alebo o franšíze podniku.


Tak poďme, je čas na kulinárske dobrodružstvo!

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.