Ako efektívne vyčistiť indukčný varič

Indukčná varná doska stále viac nahrádza plynové alebo elektrické sporáky. Má mnoho výhod a zvyšuje estetickú hodnotu každej kuchyne bez ohľadu na štýl, v ktorom bola vybavená. Pri varení alebo vyprážaní sa však dá ľahko zašpiniť, o to viac, že ​​tiež hrájú úlohu ďalšie kuchynské pracovné dosky. Indukčná varná doska našťastie nemá žiadne dutiny a ťažko prístupné priestory, preto je ľahšie ju čistiť ako tradičné sporák. Ak chceme, aby nám indukčná varná doska slúžila po dlhú dobu a žiarila so svojou plnou nádherou, malo by sa o ňu starať a pravidelne ju čistiť. Ako a čím to robiť, bez toho aby ste riskovali poškodenie povrchu?

Pravidlá, ktoré by ste mali mať na pamäti

Po prvé, pravidelnosť. Je vhodné zaviesť jednoduchý princíp systematického čistenie dosky po každom varení alebo vyprážaní. Vďaka tomu sa všetky škvrny a nečistoty nestihnú usadiť a možno ich ľahko odstrániť zo skla alebo keramického povrchu. Pred začatím čistenia samozrejme počkajte, až varná doska vychladne. Stojí za to stráviť niekoľko minút každý deň alebo niekoľkokrát denne čistením dosky, namiesto plytvania časom odstraňovaním zaschnutých nečistôt, bez toho, aby bolo zaručené úplné odstránenie. Pred starostlivým čistením dosky, nielen vykurovacích plôch, odpojte spotrebič od napájania.

Prípravky a príslušenstvo pre čistenie indukčné varné dosky

Aký je najúčinnejší spôsob čistenia varnej dosky? K tomu sú ideálne prostriedky na čistenie skla alebo špeciálne prípravky na čistenie sklenených a keramických dosiek. Profesionálne prípravky sú vo forme tekutín, pást alebo gélov. Kvapaliny majú zvyčajne vhodný rozprašovač, ktorý umožňuje, aby sa prostriedok rozprašoval na povrch dosky.

Na čistenie povrchu dosky sa najlepšie hodia hubky alebo kuchynské stierky, napr. utierka z mikrovlákna, ktorá dokonale absorbuje vodu a nezanecháva žiadne stopy. V prípade extrémne tvrdých nečistôt stojí za to mať po ruke špeciálne gastronomické lopatky, napríklad plastovú škrabku pre indukčné varné dosky. Nepoužívajte bielidlá, agresívne čistiace prostriedky ani práškové prípravky kvôli riziku poškriabaniu alebo poškodeniu vykurovacieho povrchu. Na špinavý povrch prostriedok aplikujte, očistite ho vlhkou hubkou alebo špeciálnou handričkou, utrite ho, jemne vyleštite a je hotovo.

Ďalšie metódy čistenia

Indukčnú varnú dosku je možné vyčistiť niekoľkými alternatívnymi spôsobmi. Najobľúbenejší z nich používajú jedinečné vlastnosti octu a sódy - dva produkty, ktoré nájdete takmer v každej kuchyni. Stačí rozpustiť sódu vo vode s octom alebo použiť ocot samotný. Jedná sa o efektívny a predovšetký lacný a ekologický spôsob čistenia indukčnej varnej dosky.
Ďalším lacným spôsobom, ako sa zbaviť nečistôt, je použiť jemnú tekutinu na umývanie riadu. Kvapalinu naneste na špongiu alebo handričku a umývajte dosku krúživými pohybmi. Potom odstráňte nečistoty, utrite do sucha a nakoniec vyleštite. Doska vyčistená tekutinou na umývanie riadu bude nielen dokonale lesklá, ale tiež jemne voňavá.

Pretrvávajúce nečistoty

Niekedy dochádza k extrémne pretrvávajúcemu znečisteniu, napr. spálený tuk, a žiadne prípravky ani metódy sa s jeho odstránením nedokážu vysporiadať. Silné drhnutie môže zanechať škrabance, takže v tomto prípade by ste mali siahnuť po špeciálnej škrabke vyrobenej z plastu vhodnej na čistenie indukčných varných dosiek. Je extrémne efektívna a riziko poškodenia povrchu je prakticky nulové. Pred čistením by mali byť perzistentné zaschnuté nečistoty postriekané špeciálnym prípravkom alebo vodou s prídavkom niekoľkých čajových lyžičiek octu. Keď nečistoty zmäknú, odstránime je škrabkou. Po odstránení nečistôt očistite povrch čističom na sklo a jemne vyleštite. Nezabudnite, aby ste nepoužívali kovovú škrabku alebo drôtený čistič. Stačí niekoľko ťahov na vytvorenie nevzhľadných škrabancov, ktoré nemožno odstrániť.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.