Ako vybaviť palacinkáreň (crêperie)

Palacinky sú jedným z obľúbených pokrmov Stredoeurópanov všetkých vekových kategórií, a palacinkárne sa čoraz častejšie objavujú na kulinárskej mape českých miest. Konkurencia rastie, takže ak uvažujete o tomto type podnikania, oplatí sa investovať do nevyhnutného profesionálneho vybavenia a príslušenstva na výrobu palaciniek. Polovica úspechu je dobrá lokalita, a tiež recepty na dokonalé  cesto  a  nápady  na zaujímavé kombinácie chutí, sladké i slané verzie.

Kde začať

Na začiatku sú tu formálne požiadavky. V oznámení o činnosti by mala byť špecifikovaná PKD pre gastronomické služby. Tento fakt umožní, že sa predaj môže uskutočniť ako vo vnútri, tak i zvonku objektu, napr. vo food trucku prispôsobenom na výrobu palaciniek.

Ak sme už vybrali vhodnú lokalitu, mali by ste zabezpečiť, aby boli miestnosti prispôsobené obchodnému profilu v súlade s pokynmi uvedenými v zákone o bezpečnosti potravín a výživy. Dobrým riešením, najmä v prípade obmedzeného rozpočtu, je prenájom priestorov pripravených pre tento typ podnikania. Mesačné náklady na prenájom sú síce vyššie, ale na začiatku výrazne znižujú výšku investície. Ak je hygienická kontrola úspešná, je čas na ďalšie kroky - vybavenie areálu potrebným vybavením a príslušenstvom.

Investičné náklady

Náklady na celú investíciu sa skladajú z niekoľkých prvkov. Skúsime predstaviť ich výšku. V závislosti od umiestnenia a oblasti stojí prenájom priestorov 890 - 3300 eur eur mesačne. Najdrahšie sú samozrejme miesta, ktoré sú súčasťou nákupného strediska alebo priestory na populárnych nákupných uliciach a mestských promenádach. Spolu s nevyhnutným minimálnym vybavením a usporiadaním priestoru by celkové náklady na celú investíciu do palacinkárne mali činiť medzi 5600 - 10000 eur. Stoly, stoličky a ďalší nábytok nie sú, napriek zdaniu, veľkým výdajom a môžeme ich zaobstarať za relatívne nízke náklady (približne 670-1100 eur ). 

Ako vybaviť crêperie

Začnime v kuchyni. Bez ohľadu na lokalitu, veľkosť a profil lokálu bude základným nástrojom palacinkovač alebo profesionálne panvice na vyprážanie palaciniek. Ak prevádzkujeme väčšie priestory, oplatí sa investovať do niekoľkých zariadení. Ponuka je široká a umožňuje Vám vybrať jednotný či podvojný palacinkovač v plynovej alebo elektrickej verzii. Môže to byť palacinkovač s keramickým povlakom alebo palacinkovač s liatinovou doskou.

Pri výbere panvice na palacinky venujte pozornosť druhu ochranného povlaku a materiálu, z ktorého boli vyrobené. Oplatí sa vybrať si pevnú hliníkovú panvicu s titánovým alebo teflónovým povlakom alebo vybrať panvicu prispôsobenú pre indukčnú varnú dosku. Dobrá panvica na vyprážanie palaciniek by mala mať ergonomickú nezahrievaciu rukoväť, dokonale ploché dno a nízky okraj umožňujúci jednoduché ototáčanie palacinky na druhú stranu. Nepriľnavý povlak zase eliminuje riziko pripaľovania palacinky a umožňuje Vám pri smažení voľným hádzaním palacinky prevracať, čo v prípade polootvorenej kuchyne vyzerá veľmi efektívne.

Čo ďalšie budeme potrebovať vo funkčnej palacinkárni? Profesionálny mixér bude určite užitočný. Pohárový mixér s džbánom je nevyhnutným zariadením pre rýchle a dôkladné premiešanie ingrediencií na palacinkové cesto. Prípravu perfektného cesta umožní kuchynský robot, ktorý má mnoho cenných funkcií pre zlepšenie práce. Nerezové kuchynské obracačky, ktoré Vám umožnia ľahko otočiť palacinku na druhú stranu, sú tiež veľmi užitočné.

Ak nám záleží na udržaní maximálnej hygieny a pohodlí v kuchyni, oplatí sa investovať do nábytku z nerezovej ocele, nerezových drezov a oceľových gastronomických políc.

Okrem kuchynského vybavenia musíme vziať do úvahy aj výdavky na príbory pre gastronómiu, sadu plytkých tanierov (napr. plytké taniere Ariane), sifóny na šľahačku so sadou kaziet, stoly, stoličky a zodpovedajúce osvetlenie.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.