Čokoládová fontána, praktické a efektívne fondue zariadenia

Skutočná, vysoko kvalitná čokoláda, či už v pevnom, alebo kvapalnom skupenstve, patrí k produktom konzumovaným s najväčším potešením. Okrem charakteristickej, návykovej chuti má mnoho zdraviu prospešných vlastností a je dobrým zdrojom horčíka a vitamínov B. Jednou z najznámejších variantov je sladký dezert vo forme tekutej čokolády a servírované z čerstvým ovocím sú Fondue. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, ale aby sa udržalo väčšie množstvo čokolády v tekutom stave s ideálnou konzistenciou a potešilo všetkých účastníkov sladkej hostiny efektívnym servírovaním, stojí za to mať čokoládovú fontánu - inteligentné zariadenie, ktoré bude fungovať ako v reštaurácii, kaviarni, cateringovej spoločnosti, tak aj doma. Ako funguje fontána a ako vyrobiť vynikajúce čokoládové fondue?

Kde se vzal nápad na fondue

Čokoládové fondue je sladká variácia tradičného fondue - jedného z charakteristických jedál švajčiarskej kuchyne. Je tiež charakteristickým prvkom kulinárskej tradície Francúzska a Talianska. Základnou zložkou klasického fondue sú rôzne druhy syrov. Vo Švajčiarsku sa najčastejšie používajú tri najznámejšie rody - gruyère, emmentalera a appenzellera. Okrem syrov obsahuje pokrm suché biele víno a kirsch, to je vysoko percentné (38-50%), bezfarebný a sladký alkoholický nápoj vyrobený z čerešňového ovocia. V tradičnej verzii sa tiež pridáva malé množstvo zemiakového škrobu, čo uľahčuje kombináciu všetkých zložiek a uľahčuje spojenie všetkých zložiek aj korenia - muškátový oriešok, biele korenie a trochu cesnaku. Čerstvý chlieb, alebo zelenina sa obvykle ponorí do syrovo vínnej hmoty.

Vzhľadom na to, že Švajčiarsko je známe nielen svojimi originálnymi syrmi, ale aj svojou čokoládou vynikajúcej kvality, fondue sa tiež začalo používať v sladkom variante s ovocím namočeného v tekutej čokoláde a ďalších prísadách, ako sú praclíky, marshmallows, alebo sušienky. Bez ohľadu na miesto servírovania sa fondue konzumuje priamo z hrnca alebo fontány.

Ako funguje čokoládová fontána

Čokoládové fontány sú zariadenia nielen praktické, ale aj veľmi vizuálne atraktívne. Ich fungovanie je založené na jednoduchom princípe. Tekutá čokoláda je v uzavretom okruhu a celý cyklus vyzerá takto: roztavená čokoláda po naliatí do nádoby je nasávaná špeciálnym mechanizmom a dostane sa na najvyššiu úroveň fontány, odkiaľ kaskádovito klesá a potom je čerpaná späť. Aby čokoláda rovnomerne prúdila z každej strany fontány, je nutné zariadenie umiestniť na rovný, stabilný podklad a dokonale ho vyrovnať. Treba tiež pripomenúť, že správna prevádzka fontány môže byť narušená, ak sa do tekutej čokolády v zásobníku dostanú kúsky ovocia, alebo iné prísady k fondue. Po použití by mala byť fontána čo najskôr demontovaná a všetky časti umyté v umývačke riadu. Základňa by mala byť očistená od zvyškov čokolády papierovým uterákom a potom dôkladne umytá mäkkou handričkou s prídavkom jemného umývacieho prostriedku. Pokiaľ čokoláda zatuhne, môže byť jej čistenie problematické. Čokoládové fontány sa líšia kapacitou a počtom úrovní. Obvykle sú vybavené funkciou ohrevu a udržiavania optimálnej teploty čokolády. Niektoré modely majú elektronický regulátor, vďaka ktorému čokoláda sa neprehrieva a zostáva tekutá po celú dobu prevádzky zariadenia.

Osvedčený recept na čokoládové fondue

Mliečna alebo tmavá čokoláda je najdôležitejšou zložkou fondue. Pokiaľ sa použije špeciálna zmes vhodnú pre tento typ zariadenia, dosiahneme najlepšie výsledky - čokoládové recepty prefontány značkových výrobcov sú obohatené o ďalšie množstvo masla, ktoré zaistí dokonalú konzistenciu a udrží plynulý obeh čokolády v zariadení po dlhšiu dobu. Čokoláda sama o sebe však nie je všetko. Na prípravu kompletného fondue sú tiež potrebné ďalšie prísady. Čo? To už záleží na našich preferenciách. V našom prípade to bude čerstvé a kandizované ovocie.

Suroviny:

  • 270-300 g mliečnej, alebo tmavej čokolády (3 tabuľky, alebo špeciálna čokoláda pre fontány),
  • 200-250 g 36% smotany plus prípadne 1 lyžica masla*,
  • čerstvé a kandizované ovocie v rôznych pomeroch - banány, jahody, jablká, hrušky, mango a kivi.

*Ak používame čokoládu určenú pre fontány, môže byť pridanie smotany zbytočné - výrobok sa totiž vyznačuje vysokým obsahom kakaového masla.

Postup:

Začneme umývaním a rezaním čerstvého ovocia. Do misky vložte kandizované ovocie. Potom rozpustíme čokoládu s prídavkom smotany na šľahanie. Najlepšie je rozpustiť ju v miske na nízkej teplote, alebo vo vodnom kúpeli, to znamená, že ju vložte do misky a túto misku potom vložíte do väčšieho hrnca naplneného vriacou vodou. Pokiaľ vám záleží na čase, môžete použiť mikrovlnnú rúru. Proces rozpúšťania pri 650 W by mal byť rozdelený do 3-4 jednominútových cyklov a treba dbať na to, aby čokoláda nebola spálená a aby bola úplne rozpustená. Preto odporúčame o niečo dlhší, ale bezpečnejší vodný kúpeľ alebo pomalé rozpúšťanie v hrnci na horáku na nízkom stupni.

Keď je čokoláda rozpustená v konzistentnú zmes, s hladkou štruktúrou bez viditeľných hrudiek, nalejeme ju do nádrže fontány a spustíme zariadenie. Pokiaľ je čokoláda príliš hustá, pridajte lyžicu masla, alebo pridajte trochu viac smotany. Chuť a vôňu tekutej čokolády je možné dodatočne zvýšiť pridaním malého množstva alkoholu (medovina, alebo likér).

Na namáčanie ovocia do čokolády z fontány sa hodia špeciálne fondue vidličky, alebo špajle.Namiesto ovocia môžete použiť slané občerstvenie, ako sú praclíky, tradičné tyčinky a grissini, krutóny, krekry a čipy, ktoré vytvoria zaujímavú, kontrastnú chuť so sladkou čokoládou.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.