Nerezová oceľ v modernej kuchyni

Nerezová oceľ sa vďaka svojim vlastnostiam často používa na výrobu kuchynských spotrebičov a doplnkov. Vyzerá moderne a elegantne a jej funkčné vlastnosti presviedčajú stále väčší počet zákazníkov. Do akých nástrojov a príslušenstva z nerezu sa oplatí, investovať aby bola kuchyňa nielen funkčná, ale aj esteticky zaujímavá?

Oceľ a jej vlastnosti

Nerezová oceľ sa vyznačuje veľmi dobrou odolnosťou voči častému používaniu a mechanickému poškodeniu, ako je odieranie, poškriabanie a nárazy. Nádoby z nerezovej ocele neabsorbujú pachy a chute. Nereagujú s kyselinami a sú odolné voči korózii. Majú hladký povrch, vďaka čomu v nich neostávajú zvyšky jedla neviditeľné voľným okom. Veľmi dobre znášajú extrémne teplotné podmienky a zachovávajú si všetky výkonnostné parametre. Použitie výrobkov z nerezovej ocele je v skutočnosti iba výhodou - varenie v oceľových  nádobách  je  nielen  pohodlné,  ale  predovšetkým  bezpečné a  hospodárne  - ich živostnosť je veľmi dlhá.

Riad a doplnky vyrobené z antikoru majú pozitívny vplyv na estetiku miestnosti, najmä ak sa zameriame na usporiadanie a dizajn v priemyselnom alebo škandinávskom štýle. V kombinácii s drevenými prvkami vytvárajú dizajnový priestor, kde sa modernosť a tradície mimoriadne  dobre  dopĺňajú. Bez ohľadu na štýl, ktorý preferujeme, univerzálnosť nerezovej ocele dokonale ladí s akoukoľvek kuchňou.

Oceľ v profesionálnej kuchyni

Vybavenie profesionálnej kuchyne sa riadi mierne odlišnými zákonmi, takže by ste mali premýšľať o investovaní nielen do riadu a oceľového príslušenstva, ale tiež do správneho nábytku. Nábytok z nerezovej ocele pomáha udržiavať dokonalú hygienu a poriadok. Je konštruovaný tak, aby jeho čistenie nespôsobovalo žiadny problém. Predstavuje perfektné riešenie pre kuchyňu v reštaurácie, hotely, jedálne alebo cukrárne. Potraviny, ktoré prichádzajú do styku s pravidelne a riadne čistenou oceľou, sú bezpečné a čas strávený na čistenie riadu, príslušenstva a oceľových pracovných dosiek je oveľa kratšií. Nerezová oceľ v profesionálnej kuchyni je samozrejme nielen riad, ale aj základný nábytok a police, ale tiež kúpele a gastronomické drezy, digestory a odparovače pre gastronómiu, nerezové závesné police  či nerezová umývadlá.  Prakticky  tak  môžeme  z  celej  kuchyne  urobiť "oceľovú" - bezpečnú, hygienickú, funkčnú a estetickú.

Investície do oceľového zariadenia

Kde začať s vybavovaním alebo osviežovaním našej kuchyne? Od základu, tj. od dobrých oceľových nádob. V závislosti od typu sporáku sa oplatí investovať do celého kompletu rôznych veľkostí a účelu. Ak je naša kuchyňa vybavená indukčnou varnou doskou, uistite sa, že vybrané riadu má feromagnetické dno. K výberu máme oceľové hrnce so špeciálnou vrstvou alebo bez nej, najčastejšie v leštenej alebo matnej verzii. Pre kuchyne v reštauráciách,  hoteloch  a iných  gastronomických  zariadeniach stojí za to  vybrať hrnce pre profesionálov rôznych kapacít a výšok.

Ako  náhle máme hrnce, je čas na nerezové rajnice. Podľa Vašich preferencií si môžete vybrať modely bez veka alebo s praktickou oceľovou alebo sklenenou pokrievkou. Ak hľadáte univerzálnu rajnicu, oplatí sa vybrať riad so špeciálnou nepriľnavou vrstvou, vďaka ktorej môžeme vyprážať ingrediencie bez rizika pripálenia. Dôležitým prvkom dobrého kastróla je pohodlná   rukoväť,  ktorá  musí  byť  nielen  ergonomická,  ale  musí  byť  tiež  vyrobená   z bezpečného, nenahrievajúceho sa materiálu.

V každej dobre fungujúcej kuchyni nesmie chýbať panvica. Široký sortiment umožňuje vybrať panvicu tradičného tvaru s univerzálnym účelom, rovnako ako panvicu pre profesionálov, napr. panvice wok alebo panvice prispôsobené na smaženie jedného vybraného typu jedla, napr. vajec, palaciniek, rýb a steakov. Tak ako v prípade hrncov a kastrólikov, môžeme si vybrať panvicu bez alebo so špeciálnym povlakom, aby sme zabránili prilepenie a pripálenia.

Kuchyňa by tiež mala byť vybavená oceľovými pekáči a formami na pečenie, ako aj nevyhnutným kuchynským náradím: vysoko kvalitné nože, príbory a lyžice, strúhadlá, cesnakové lisy, obracačky a naberačky. Ak sa rozhodnete investovať do riadu a príslušenstva značkových výrobcov, buďte si istí, že sa jednalo o dobre vynaložené peniaze.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.