Typy tanierov a kompletná sada na stolovanie

Čo by mala obsahovať kompletná súprava riadu pre stolovanie? Na čo sú jednotlivé taniere a ďalšie prvky? Ktoré z nich vyzerajú najlepšie a najčastejšie sa používajú? Z čoho by sa mala skladať optimálna súprava riadu pre reštaurácie? Je dobré mať dobrú orientáciu a poznať niektoré pravidlá, aby ste boli dobre pripravení na každú príležitosť a nerobili zbytočné chyby.

Druhy a prevedenie tanierov


Taniere rôznych veľkostí pre rôzne účely sú základom, bez ktorého nemôže fungovať žiadna domáca alebo profesionálna kuchyňa. Pri výbere sady tanierov je potrebné zvážiť charakter prevádzkovanej kuchyne a estetiku ostatných prvkov, ktoré sa objavujú na stole. Môžete ich skompletizovať jednotlivo, ale najlepším riešením bude vybrať celú univerzálnu sadu prispôsobenú počtu obsluhovaných klientov.

V každej sade riadu, bez ohľadu na jej estetiku, by malo byť nasledovné: plytké a hlboké taniere, dezertné a predjedlové taniere, misky a šálky s podšálkami. Pri výbere sa môžeme tiež riadiť materiálom, z ktorého bol riad vyrobené. Rozlišujeme tradičné porcelánové a keramické taniere, moderné plastové a sklenené taniere, ekologické taniere vyrobené z dreva a biologicky rozložiteľných materiálov, rovnako ako originálne taniere vyrobené z kameňa a rôznych oceľových zliatin.

Na čo sú jednotlivé taniere?

Každý vie, na čo slúži plytký a hlboký tanier, ale ostatné časti zostavy riadu sa niekedy používajú na iné účely, než na ktoré sú určené. Aké taniere majú slúžiť na podávanie hlavného  chodu  a  v  čom  servírovať  polievku?  Na čom podávať špagety, ľahký obed alebo dezert po večeri?

Plytké taniere sú spojené predovšetkým s hlavným chodom - požívame z nich všetko, čo je jeho  neoddeliteľnou  súčasťou. Najčastejšie  majú  klasický okrúhly tvar, aj keď môžeme tiež nájsť sady so štvorcovými taniermi.

Plytké taniere sú sprevádzané hlbokými taniermi, ktoré sa používajú na konzumáciu všetkých polievok, krémov, pokrmov s polotekutúou konzistenciou, špagiet a penne. Jeho tvar závisí aj od typu sústavy. Treba si zapamätať, že niektoré druhy polievok sa podávajú podľa tradície v nádobách  iného  typu  -  polievkové  misky  ( napr. na  vývar  alebo  boršč)   alebo  špeciálne mištičky ( napr. na orientálne polievky).

Kompletná sada riadu by mala tiež obsahovať dezertné taniere - jedná sa obvykle o menšiu kópiu plytkého taniera. Okrem svojho pôvodného účelu sa často používajú na raňajky alebo večeru - menšie  porcie  nevyžadujú   taniere  na   hlavné  jedlo, a   to  ani   pri   veľkej  porcii miešaných vajíčok či kope sendvičov a chlebíčkov.

Ak potrebujete špeciálny taniere pre občerstvenie, musíte ich doplniť samostatne - veľmi zriedka sú súčasťou stolového riadu. Sú vyrobené z rôznych materiálov, majú rôzne tvary, textúry a farby a slúžia na servírovanie ľahkého obedu (brunch) alebo občerstvenie vo forme syrov a údenín, ovocných špízov alebo sushi a tempurované zeleniny.

Niektoré obedové súpravy zahŕňajú účelné mištičky, ktoré sú skvelé pre zdravé raňajky vo forme ovsenej kaše, kukuričných lupienok alebo müsli zalievaných studeným alebo teplým mliekom.  Sú  tiež  vhodné  pre  podávanie  orientálnych  polievok,  čerstvého  ovocia  alebo menších porcií pre deti.

Samostatnou skupinou sú typicky dekorované taniere, ktoré možno okrem svojho pôvodného účelu použiť aj ako taniere na občerstvenie. Rôzne tvary, dekorácie a farby vám umožní vybrať taniere, ktoré tvoria harmonický alebo kontrastný celok so zvyškom riadu.

Je potrebné si uvedomiť, že riad, ktorý sa objavuje na stole, by mal byť nielen funkčný, ale predovšetkým  estetický.  Jeme  tiež očami, a preto to, čo skončí na tanieri, musí mať vhodné umiestnenie, ktoré podporuje na konzumácii pokrmu. 

Doplnkové stolové príslušenstvo

Pri výbere tanierov alebo celé sady riadu by ste mali premýšľať o doplnkoch, ktoré by mali byť na hodovných stoloch doma aj v reštauračných zariadeniach. Šírka ponuky umožňuje výber zodpovedajúci estetike zostávajúceho riadu. Čo by nemalo chýbať? Určite sa bude hodiť elegantná cukornička, poháre na pitie, stojany na vajcia, miska na omáčky, miska na maslo, stojany na obrúsky, a tiež príbory a lyžičky.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.