Kategória Frappé shakery, drink mixéry | GASTROMANIA.SK zahrňuje širokú ponuku barmanských mixérov na prípravu kokteilov, frappé, shakov a smoothie. Vybavujeme a servisujeme bary, reštaurácie, cukrárne a ďalšie gastronomické zariadenia.

Frappé shakery a drink mixéry najčastejšie používame v rámci barových zariadení na miešanie nápojov a drinkov. Sú určené na prácu v baroch, diskotékach a vo všetkých priestoroch, kde sa podávajú miešané nápoje. Takéto zariadenia sú vybavené systémom, ktorý umožňuje spustiť motor len vtedy, keď je nádoba v pracovnej polohe. Drink mixéry sú prístroje, ktoré majú polykarbonátové nádoby alebo nádoby z nehrdzavejúcej ocele o objeme obvykle v rozmedzí od 0,5 do 1 litra. Na trhu tiež existujú modely, ktoré umožňujú miešanie súčasne v 2 alebo 3 nádobách. Nápoj sa mieša vo zvislej polohe pomocou miešadla.

Mixéry na prípravu koktailov sú vždy na 230 V a primárne sa využívajú na miešanie drinkov a nápojov, vrátane kávových, ako napr. frappé, ktoré sú v tekutej forme bez väčších čiastočiek a nemali by byť zamieňané s blendermi. Profesionálne barové mixéry používame predovšetkým na drvenie ovocia, ľadu a zmrzliny a tým dosahujeme rozmixovanie do tekutej formy. Drink mixéry majú štandardne možnosť mixovania aj kávových nápojov, preto sú často nazývané ako frapovače.

Sprievodca miešaním koktailov

Pri príprave koktailov by mal byť presne dodržovaný recept (presné pomery jednotlivých surovín), technika mixovania, dobré chladenie, veľkosť porcií a ak je to nutné, vhodné dekorácie, ale taktiež použitie vhodného skla (odpovedajúce danému drinku ako veľkostne, tak dizajnovo). Aj malá odchýlka od receptu môže úplne zmeniť charakter miešaného nápoja. V recepte miešaných nápojov sa obvykle podáva jedna dávka, pokiaľ sa nejedná o recept na viac porcií, tie sú však označené.

Technika mixovania

Mixológiu môžeme jednoducho označiť ako náuku o zmiešavaní nápojov. Mixológia je umenie alebo schopnosť prípravy miešaných nápojov. Nasledujúce techniky mixovania patria k najjednoduchším. Povšimnime si, že miešanie nie je len mechanickým miešaním, tj. fyzickou činnosťou, ale umenie správne kombinovať prísady podľa prísnych pravidiel a určitého spôsobu:

Čítať viac >
  • spôsob výdaja: nalievanie ingrediencií priamo na ľad umiestnený v pohári – on the rocks. Nalievanie sa dá nazvať formou mixovania, ale bez využitia mixéru na koktaily.
  • príprava miešaného nápoja v mixéri, tzv. mixing glass – v pohári na miešanie pripravujeme drinky, ktoré sa miešajú s kockami ľadu, ale podávajú sa bez ľadu. Väčšinou redšie a číre nápoje.
  • spôsob miešania v barmanskom pohári: miešanie ingrediencií s ľadom v kruhovom pohybe s cieľom maximalizovať vychladenie koktailov, zmes sa potom naleje do pohára bez ľadu. Táto technika sa používa napr. pri príprave Martini.
  • príprava miešaného nápoja priamo v pohári, tzv. straight way: barovou lyžičkou intenzívne miešame priehľadné ingrediencie, ktoré sa ľahko spájajú spolu s jemne drveným ľadom vírovým pohybom alebo pomocou drink mixéra.
  • metóda blenderovania: drvenie väčších porcií emulzných zložiek v elektrickom mixéri na nízkych otáčkach po dobu 20-30 sekúnd, s jemne drveným ľadom. Priehľadné nápoje môžeme mixovať na vyšších otáčkach o niečo dlhšie. Majte však na pamäti, že v každej nádobe na mixovanie sa na ľad nalievajú ingrediencie v poradí od najhustejšej po redšiu konzistenciu.
  • kombinovaný spôsob: na lepšie chladenie long drinkov, mimo miešania v nádobe alebo v šejkri, nápoj sa cedí cez ľad, ktorý je v pohári a eventuálne sa zmieša s nejakým koktailom.
  • metóda šejkerovania: trepanie hustých ingrediencií ako je mlieko, smotana, vajcia, likéry, krémy atd. s ľadom v šejkri, ktorý má 3 časti. Trepeme energicky a rýchlo 8 – 15 sekúnd, držíme pevne oboma rukami, dnom k sebe a robíme krátke pohyby ,,oči-prsia“. Drink prelievame cez sitko, ktoré je pripravené na nádobe, kde drink vlejeme.

Druhy koktailu

Náuka o miešaných nápojoch, teda mixológia, rozdeľuje nápoje na studené a teplé, alkoholické a nealkoholické a do všetkých je možné použiť Frappé shaker, drink mixér. Ďalej ich delíme na nápoje malé, alebo shot drinks, ktorých porcia je 60 – 100 ml a nápoje veľké, alebo long drinks, ktorých porcia prekračuje 100 ml a môže dosiahnuť až 250 ml a viac.

Odbor zaoberajúci sa miešaním nápojov:

  • podľa obsahu alkoholu: alkoholické, nealkoholické (soft drinks)
  • podľa pozície voči menu: pred jedlom, aperitívy, po jedle, digestívy
  • podľa veľkosti porcie: krátke (short drinks) – do 10 cl, stredné (medium drinks) – do 20 cl, dlhé (long drinks) – až 30 cl a viac
  • podľa obsahu cukru: suché (dry), polosuché (medium dry), sladké (sweet)
  • podľa teploty: studené, teplé (hot drinks)
  • podľa technologického postupu