Hrnce na špargľu sú špeciálne hrnce, ktoré umožňujú variť špargľu v celku bez toho, aby sa musel krájať na menšie kúsky. Každý hrniec na špargľu je vybavený vložkou, vďaka ktorej je možné jednoducho uvarenú zeleninu vybrať. Tieto hrnce sa dodávajú v dvoch verziách - s objemom 4,5 alebo 5,5 litra -, takže máte k dispozícii gastro hrnce pre každý typ prevádzky. Taký riad je ideálny pre každú reštauráciu, ktorá kladie dôraz nielen na rovnomerné varenie surovín, ale aj na ich vzhľad.

Čítať viac >

Čím sú špecifické hrnce na špargľu?

Hrnce na špargľu si získali obľubu u mnohých kuchárov vďaka nasledujúcim vlastnostiam:

  1. Špecifikácia - hrniec na špargľu sa vyznačuje predovšetkým svojou výškou. Taký hrniec by mal byť vysoký aspoň 20 cm, stretnúť sa môžete aj s hrncami vysokými až 30 cm. Vďaka jeho výške sa do takého gastro hrnca ľahko zmestí špargľa, ale aj baklažán alebo špagety, ktoré by sa vo väčšine štandardných hrncov ťažko varili.
  2. Parná vložka - všetky hrnce na špargľu sú vybavené špeciálnou parnou vložkou, ktorá umožňuje variť zeleninu v pare. Úchyt na vložke vám uľahčí rýchlo vybrať uvarenú zeleninu bez rizika popálenia. Pri varení cestovín stačí vložku pred varením z hrnca vybrať.
  3. Multifunkčné - hoci je špargľa najbežnejším pripravovaným pokrmom v týchto typoch hrncov, nič nebráni tomu, aby sa tieto špeciálne hrnce používali aj na prípravu inej dlhej zeleniny alebo cestovín. V každom prípade nie je nutné produkty deliť na menšie kúsky, takže na tanieri vyzerajú oveľa lepšie. Tento typ hrncov je možné tiež použiť na udržanie už skôr pripravených produktov, ako sú napr. klobásy, párky a iné v teple, takže nie je nutné ich znovu variť.
  4. Materiál - každý hrniec na špargľu je vyrobený z najkvalitnejšej nerezovej ocele. Tento materiál dokonale vodí teplo, čo umožní rýchle a rovnomerné uvarenie všetkých ingrediencií. Nerezová oceľ je navyše mimoriadne odolná voči akémukoľvek mechanickému poškodeniu aj korózii a zostáva pachovo neutrálna, takže bude skvele slúžiť v každej kuchyni po mnoho rokov.
  5. Možnosť umývania v umývačke – hrniec na špargľu vyrobený z nerezovej ocele možno bez problémov umývať v umývačke riadu, pretože pri pôsobení umývacích prostriedkov nemení farbu ani nekorodujú.
  6. Prispôsobenie rôznym typom sporákov - hrnce na špargľu umožňujú variť zeleninu na rôznych typoch sporákov, či už plynových, indukčných, elektrických alebo sklokeramických. To všetko vďaka použitiu viacvrstvového sendvičového dna tvoreného dvoma vrstvami nerezovej ocele oddelenými hliníkom - také dno zaisťuje dokonalé rozloženie tepla po celom povrchu hrnca.

Ako sa varí špargľa v hrnci k tomu určenému?

Varenie špargle v špeciálnom hrnci je veľmi rýchle a jednoduché. Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa však oplatí držať sa nasledujúcich rád.

  1. Príprava špargle - najprv zeleninu dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Potom pri zelenej špargle jednoducho odlomte drevnatý koniec v spodnej časti, bielu špargľu je potrebné navyše olúpať pod hlavičkou.
  2. Varenie vody - do hrnca nalejte toľko vody, aby pri ponorení špargle bola hladina vody tesne pod hlavičkami. Do hrnca pridajte lyžičku soli a cukru a pridajte lyžičku masla. Takto pripravenú vodu treba priviesť do varu. Na urýchlenie procesu je dobré hrniec prikryť k tomu určenou pokrievkou.
  3. Varenie špargle - akonáhle sa voda začne variť, môžeme do nej vložiť špargľu. Zelená zelenina by sa mala variť asi 3-4 minúty, zatiaľ čo biela zelenina by sa mala variť 8 až 15 minút. Dobu varenia upravte podľa hrúbky špargle - čím je hrubšia, tým dlhší čas by sa mal variť.
  4. Vybratie z hrnca - vďaka praktickej rukoväti, ktorá je súčasťou vložky, je možné špargľu rýchlo vybrať z hrnca a preniesť do hrnca iného. Zelenina bude dokonale krehká a plná chuti.

Prečo si vybrať hrniec na varenie špargle?

Napriek tomu, že vysoký hrniec na špargľu nie je nevyhnutnou súčasťou každej prevádzkarne, môže sa stať skvelým a užitočným pomocníkom v kuchyni. Klienti ocenia dokonale uvarenú zeleninu a to nielen špargľu, ale aj cukety alebo baklažán.  Príprava zeleniny v celku zlepší vzhľad pokrmov a tiež umožní šéfkuchárovi vytvárať na tanieri jedinečné kompozície. Z tohto dôvodu sa hrniec na špargľu uplatní v mnohých elegantných reštauráciách, kde je dôležitá nielen chuť, ale aj vzhľad podávaných pokrmov.

Tieto špeciálne hrnce nájdu uplatnenie aj vo všetkých ostatných stravovacích zariadeniach – v reštauráciách aj baroch. To všetko vďaka ich výnimočnej multifunkčnosti - hoci sú určené predovšetkým na prípravu dlhej zeleniny, sú ideálne aj na varenie veľmi dlhých cestovín. Okrem toho je možné hrniec na špargľu použiť aj na udržiavanie už uvarených produktov v teple - stačí do vložky vložiť napríklad klobásy alebo párky a hrniec prikryť pokrievkou. Takto je možné taký hrniec používať takmer neustále.

Výber toho správného hrnca na špargľu

Pri výbere hrnca na špargľu treba v prvom rade zvážiť jeho rozmery. V našom obchode sa výška týchto hrncov pre gastronómiu pohybuje od 23,5 do 29,5 cm. Čím dlhšia špargľa alebo iné produkty hodláte v novom hrnci variť, tým vyššia by mal byť hrniec na špargľu byť. S výškou samozrejme súvisí aj objem hrnca - modely s veľkosťou 29,5 cm pojmú 5,5 litra vody, zatiaľ čo tie nižšie pojmú 4,5 litra vody. Bez ohľadu na výšku a kapacitu sa každý hrniec predáva vrátane naparovacej vložky a špeciálnej pokrievky.

Každý hrniec na špargľu z našej ponuky je možné používať na všetkých typoch varidiel a to ako na klasických plynových sporákoch, tak aj indukčných varných doskách. Vďaka tomu je možné používať rovnaký hrniec na rôznych typoch sporákov bez toho, aby ste museli premýšľať, či bude v konkrétnom prípade určite vyhovovať.

V našej ponuke nájdete hrnce na špargľu od známych a renomovaných výrobcov, ako sú Contacto, Hendi alebo Tom-Gast. Tieto špeciálne hrnce sú vyrobené z kvalitnej nerezovej ocele, ktorá zaistí dlhú životnosť. V prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností Vám radi pomôžeme a poradíme, ako vybrať tie správne hrnce na špargľu pre akúkoľvek gastronomickú prevádzkareň!