Prekvapkávače kávy 

Kávovary s filtračnými košíčkami ponúkajú klasickú čiernu kávu varenú jednoduchou filtračnou metódou. Kávovary bez mlynčeka na mletú kávu sú zariadenia, ktoré skvelo fungujú v kaviarňach, cukrárňach, hoteloch a kanceláriách. Pokročilejšie modely sú veľmi obľúbené u cateringových spoločností. Ľahko sa používajú a poskytujú veľké množstvo kávy s chutnou a stálou kvalitou v relatívne krátkej dobe. 

Čítať viac >

Kvalita kávy z kávovaru s filtrom

N prípravu skvelej kávy v kávovare je treba zvážiť niekoľko faktorov. Predovšetkým kávové zrno. Chuť podávanej kávy závisí na jeho kvalite a výbere. Dôležitá je nielen zeme pôvodu, ale tiež druh, spôsob praženia a chuťové prvky. Ďalším faktorom je hrubosť mletia. V prekvapkávači kávy by malo mať zrno priemernú hrubosť. Je tiež treba sa postarať o vodu – jej kvalita má veľký vplyv na konečnú chuť kávy. Teplota vody je tiež dôležitá. Pred konečným výberom sa uistite, že stroj zaručuje optimálnu teplotu varenia.

Silné stránky prekvapkávanej kávy

Výhodou tohto typu kávovaru je bezpochyby množstvo kávy, ktorá sa uvarí naraz. Džbány a termosky rôznej kapacity ponúkajú možnosť prípravy až niekoľko desiatok litrov nápoja (napr. prístenný prekvapkávač kávy s kohútikom a 2 termoskami po 10 litroch). Produktivita je tiež silnou stránkou kávovaru. Najmodernejšie zariadenie poskytuje cez pol tisíc šálok a 20 litrov horúcej kávy za hodinu. Väčšina modelov má praktickú varnú dosku, vďaka nej má káva v džbáne vždy optimálnu teplotu. Niektoré zariadenia majú schopnosť priamo sa pripojiť k prívodu vody, majú vstavaný mlynček na kávu, elektronický LCD displej, počítadlo výroby za deň a počítadlo prísad, samostatný kohútik na vriacu vodu, program čistenia a odvápňovania a signál informujúci o pripravenosti prekvapkávanej kávy. Papierové alebo kovové filtre zaisťujú, aby sa do pripravovanej kávy nedostal žiadny grunt.

Odpovedajúci výber

Väčšina prekvapkávačov kávy pracuje na podobnom princípe, avšak niektoré zariadenia majú veľmi užitočné riešenia. Líšia sa designom, úrovňou pokročilosti, kapacitou, výkonom a cenou. Pred konečnou voľbou je treba upresniť Vaše potreby z hľadiska povahy Vášho podnikania. Veľké a veľmi efektívne gastronomické kávovary na prekvapkávanú kávu sú ideálne pre veľké kaviarne, akcie usporiadané cateringovými spoločnosťami a hotely s raňajkami typu švédskych stolov ako alternatíva k automatickým kávovarom. Menšie zariadenia môžu byť jediným alebo ďalším kávovarom v kaviarni, cukrárni, reštaurácii a krčme. Cenové rozpätie je pomerne veľké a pohybuje sa medzi 80 – 1000 EUR. Väčšie priestory s veľkým, stálym a predvídateľným počtom zákazníkov by malo investovať do kávovaru s dvoma objemnými džbánmi a kapacitou až 40 litrov za hodinu. Priemerná doba varenia celého džbánu sa líši v závislosti na model, obvykle medzi 5 a 8 minútami.