Profesionálne kávovary

Profesionálne kávovary sú zariadenia nevyhnutné v každej kaviarni, hotely, reštaurácii a v ďalších gastronomických priestoroch, ktoré si prajú servírovať najkvalitnejšie kávové nápoje. V závislosti na profile, veľkosti areálu, priemernom počte návštevníkov a rozpočte, ktorý máme, si môžeme vybrať medzi automatickými kávovarmi, pokročilejšími jedno a dvojpákovými tlakovými kávovarmi a kávovary na prekvapkávanú kávu.

Čítať viac >

Rozhodujúce rozdiely

Pokiaľ si chceme byť istí, že podávaná káva bude mať vždy rovnako stálu kvalitu, vyplatí sa vybrať jedno alebo dvojpákovú verziu tlakového kávovaru. Poskytujú perfektné espresso s rovnakou opakovateľnou kvalitou, ktoré je skvelou základňou pre najpopulárnejšie druhy kávy: americano, cappuccino, macchiato, latte a flat white. V dvojpákovej verzii Vám umožňujú pripraviť až štyri šálky kávy súčasne, čo výrazne urýchľuje spracovanie a vykonávanie niekoľko objednávok súčasne. Kávovary tohto typu sú o niečo drahšie než automatické kávovary a ich používanie často vyžaduje ďalšie školenie v prevádzke.

Automatické kávovary sú výhodným a praktickým zariadením s mlynčekom, nádobou na vodu a kávou. Niektoré automatické kávovary majú displej, ktorý vám umožní nastaviť optimálny pomer kávy alebo hrubosť mletia zŕn. O niečo drahšie modely majú systém na spenenie mlieka. Automatické kávovary zaisťujú rýchlu prípravu kávy prakticky v akomkoľvek štýle, avšak jej kvalita je o niečo nižšia než kvalita kávy z tlakového kávovaru s manuálnou obsluhou. Používanie automatických zariadení je veľmi ľahké, ale vyžaduje častejšie čistenie. Kávovar tohto typu bude najlepšie fungovať v malej kaviarni, reštaurácii, cukrárni, miestnej krčmičke a hotely, najmä pokiaľ sa raňajky podávajú v tzv. švédskych stoloch, s plnou samoobsluhou.

Najdôležitejšie parametre

Pred konečným výberom zariadenia na prípravu kávy je treba zvážiť parametre, ktoré majú významný dopad na konečnú kvalitu podávaného nápoja. Pokiaľ sa rozhodneme pre pákový kávovar, jedným z najdôležitejších parametrov je tlak. Vyberte si zariadenie, ktoré poskytuje tlak v rozmedzí 15-19 bar. Krátky kontakt vody s mletým zrnom zaručuje najvyššiu kvalitu extrakcie pri zachovaní všetkých chutí a vôní. Ďalším dôležitým parametrom je počet šálok pripravených naraz. Pokiaľ disponujeme väčším a populárnym podnikom s množstvom zákazníkov, výber je jasný – dvojpákový kávovar pre profesionálov.

Ktoré kávovary pre reštaurácie a ktoré pre kaviarne?

Vo veľkých, prosperujúcich reštauráciách stojí za to poskytnúť zákazníkom kávu najvyššej kvality. Dezert po výbornom obede s vynikajúcou kávou zvyšuje spokojnosť každého zákazníka. Preto stojí za to vybrať si značkový jednopákový kávovar alebo automatický kávovar s najlepšími technickými a funkčnými parametrami. Jedným z najdôležitejších kritérií, okrem ceny zariadenia, je počet káv podávaných za jeden deň. V reštaurácii, kde sa káva neobjavuje v hlavnej roli a počet objednaných káv nepresahuje 20 denne, by malo byť optimálne jedno riešenie z dvoch navrhnutých vyššie. Stojí za zváženie, že pákové kávovary majú zaujímavejší design a môžu byť skutočnou ozdobou barového priestoru v reštaurácii. Kávovary pre kaviarne sú o niečo zložitejšou voľbou. Pokiaľ však prevádzkujete skutočnú kaviareň a počet objednaných káv je medzi 20 a 50 šálok denne, vyplatí sa investovať do pákového kávovaru (jedno alebo dvojpákový) alebo do kávovaru na prekvapkávanú kávu. Prelievaná káva má svoj okruh fanúšikov. Prekvapkávač kávy Vám umožňuje pripraviť veľké množstvo kávy v relatívne krátkej dobe. Je však treba si uvedomiť, že chuť prekvapkávajúcej kávy vždy závisí na kvalite pražených kávových zŕn, takže by ste mali používať rovnaký osvedčený typ. Pokiaľ denné množstvo kávy presiahne 50, je najlepšie zvoliť značkový pákový kávovar s dvoma alebo troma výstupy.