Kuchyňa – srdce reštaurácie

Srdcom každej dobrej reštaurácie, školskej a závodnej jedálne, kaviarne, cukrárne, pekárne a taktiež každej cateringovej firmy je kuchyňa. Mať vybavenú kuchyňu kvalitným a finčkným kuchynským náradím je jeden zo základných pilierov úspechu v profesionálnej gastronómii. Musí byť vždy funkčne prepojená s ostatnými miestnosťami v reštaurácii či zariadení, a najmä so skladom a sálou, kde sa jedlo vydáva. Vybavenie kuchyne je značná položka v rozpočte celej reštaurácie. Nanešťastie je zariadenie kuchyne pomerne drahá záležitosť, pred jeho zakúpením je teda potrebné si ho dobre premyslieť a vybrať ten najviac optimalizovaný požiadavkám Vašej gastro prevádzky. Je však škoda na ňom zbytočne šetriť, pretože kvalitné stroje a zariadenie pre gastronómiu budú slúžiť reštaurácii roky. Lacnejšie zariadenia môžu rýchlo doslúžiť, potom potrebujú neustále opravy na udržanie v prevádzky schopnom stave alebo si dokonca vyžadujú výmenu. Treba si pamätať, že zariadenia v profesionálnej kuchyni sa budú používať neustále, a nielen občasne (tak, ako v domácnosti). Kvalita a výdrž profesionálnych kuchynských spotrebičov musí teda byť pomerne vysoká, a s tým je pomerovo spojená aj vyššia cena.

Čítať viac >

Profesionálne poradíme vo výbere vybavenia Vašej kuchyne

Investícia do vybavenia profesionálnej kuchyne prinesie každej reštaurácii značné zisky. Pre firmu Gastromania SK je prioritný vhodný výber gastronomického vybavenia do každej kuchyne. Ponúkame zariadenie najlepšej kvality od renomovaných svetových výrobcov, akými sú CHEFFY, STALGAST, HENDI, DICK, GIESSER MESSER, ROBOT COUPE, TOMGAST, EDESA, EDENOX, ASBER, KROMET, LOZAMET, DE BUYER, CAMBRO, CHEF CHOICE, UNIS, JANPOL, BARTSCHER, RATIONAL, APS a CONTACTO. Poradíme Vám, ako najlepšie vybaviť gastronomickú prevádzku tak, aby sa jej kuchyňa stala naozaj dôležitým srdcom v komplikovanom organizme, akým je reštaurácia. V našej ponuke nájdete v rámci kategórie Vybavenie kuchyne všetko potrebné vybavenie do profesionálnej kuchyne, od zariadení na mechanické a tepelné spracovanie potravín, cez kuchynské náčinie, nádoby, profesionálne hrnce, kuchynské doplnky a príslušenstvo či cukrárske pomôcky až po odevy pre kuchárov a čašníkov. Pomôžeme vybrať každý element do Vašej kuchyne – od najmenších detailov, akými sú lyžičky na cukor, po veľký konvektomat.

Prístroje na tepelné spracovanie – varná technika

Ako je už známe, tepelné spracovanie potravín je podstatou varenia. Vďaka takému spracovaniu sa mäso a produkty rastlinného pôvodu stávajú pre človeka lepšie stráviteľnými. Okrem toho tepelne opracovaná potrava naberá požadovanú chuť, vôňu, farbu aj konzistenciu, a teda všetky tieto vlastnosti, ktoré si klient praje nájsť v potrave, ktorú si v reštaurácii kúpil. Najznámejšími zariadeniami, ktoré sa používajú na tepelné spracovanie potravín vo veľkokapacitných kuchyniach, gastronómii a gastro prevádzkach sú rúry a pece, sporáky, varné dosky, mikrovlnné rúry a prístroje na vyprážanie a varenie. Pred kúpou jednotlivých prístrojov sa vyplatí dobre si rozmyslieť, aké prístroje budú vhodné pre našu gastro prevádzku. Stačí nám základné vybavenie ako je sporák, alebo budeme potrebovať varnú dosku? A možno chceme dať priestor našej fantázii a budeme využívať znalosti nášho šéfkuchára a umožníme mu tak prácu v konvektomate, ktorý poskytuje prakticky neobmedzené možnosti v príprave potravín? Nižšie Vám predstavíme krátku charakteristiku jednotlivých prístrojov.

Pece a rúry

Rúry sú prevažne súčasťou gastro sporáku, a pece sú najčastejšie voľne stojacie prístroje osadené na drevenom podstavci. Rozlišujeme klasické teplovzdušné pece, konvektomaty a pizza pece. Ako zvoliť najvhodnejšiu gastro pec? Samozrejme všetko záleží na individuálnych potrebách klienta. Konvektomaty sú všeobecne najčastejšie odporúčaným riešením všetkých profesionálov. Ohrievajú potravu za použitia vodnej pary a horúceho vzduchu, ktoré môžu pracovať naraz alebo samostatne. V takej peci môžeme pripraviť na rôznych stupňoch niekoľko rôznych jedál naraz, napríklad pečenú hus a koláč. Ako je už známe, je to tuk, ktorý prenáša vôňu, preto majú profesionálne konvektomaty funkciu vysatia tuku zo vzduchu v komore, vďaka čomu sa vône rôznych pokrmov neprenášajú. Moderné pece majú taktiež funkciu regenerácie jedál, kysnutia cesta, cook-hold (uchovávanie hotových jedál v teple), pasterizácie, údenia a taktiež rýchleho schladenia. Veľkou výhodou konvektomatu je možnosť ľubovoľného nastavenia parametrov práce. Čím ďalej tým viac obľúbenou funkciou je možnosť uloženia do pamäte niekoľkých najčastejších programov pečenia potravín.

Pece na pizzu

Pokrmy, ktoré k nám prichádzajú z kuchyne iných štátov, sa stávajú vo svete gastronómie čím ďalej, tým viac obľúbenými. Nepochybne najviac ,,módnou“ je pizza. Tým pádom je ponuka výrobcov gastronomického zariadenia čím ďalej tým viac pestrejšia. Na prípravu pizzy môžu byť používané elektrické pece s jednou komorou alebo dvoma, modernejšie pece s infračerveným žiarením alebo tzv. retiazkové. Tunelové pece ohrievajú pokrmy tým, že na nich naráža prúd teplého vzduchu. Vďaka tomu sa teplo rýchlejšie dostane dovnútra pokrmu. Takéto pece sú dobre izolované, a von sa uvoľní len minimum tepla. Deje sa tak okrem iného aj preto, že sú „priechodné“ – pokrm vkladáme z jednej strany a hotový berieme z druhej strany. Vďaka tomu sa výkon pečenia zvyšuje. Okrem toho sa pečenie v retiazkových peciach môže pochváliť prirodzenou chuťou a arómou, taktiež väčšou šťavnatosťou než pri príprave tradičným spôsobom. Pece na pizzu sú navrhnuté na spracovanie len jedného druhu pokrmu. Nahrievajú sa na teplotu až 500°C, pretože okrem špirál sa v jej komore často nachádza aj vložka vyrobená z prírodného kameňa (žuly, čadiča alebo vulkanickej lávy), ktorá sa veľmi silno nahrieva. Takáto vysoká teplota je nevyhnutná na prípravu naozajstnej pizze za niekoľko minút.

Prístroje na vyprážanie

Na jednotlivé spôsoby vyprážania sú prispôsobené prístroje na vyprážanie. Dosky na spôsob platne sú odporúčané na beztukové vyprážanie, panvice na vyprážanie na nízkej hladine tuku alebo na dusenie, a fritézy na vyprážanie v tuku.

Prístroje na varenie

K profesionálnym prístrojom na varenie patria najmä varné a parné kotle Varné kotle sú základným vybavením každej profesionálnej kuchyne. Existuje nespočetné množstvo ich druhov. Môžu byť stacionárne alebo sklápané, ohrievané plynom, elektricky alebo parou. Kotle môžeme rozdeliť podľa typu ohrievania:

  • kotle s priamym ohrevom, v ktorom sa nahrieva len dno kotla, preto je tu možnosť ľahko pripáliť pripravované jedlo, odporúča sa na varenie vody a kompótu,
  • kotle s nepriamym ohrevom, v ktorých sa nahrieva nielen dno kotla, ale aj boky, jedlo sa tak ohrieva rovnomernejšie, čo bráni pripáleniu,

Tlakové kotle ohrievajú potravu vodnou parou pri zvýšenom tlaku, vďaka čomu je čas prípravy kratší až trojnásobne a potraviny strácajú menej vitamínov a minerálnych látok než pri varení vo vode.

Mikrovlnné rúry

Dnes si reštauráciu, a ešte viac reštauráciu, nevieme predstaviť bez tak zásadného prístroja akým je mikrovlnná rúra. Jej základnou úlohou je rýchle ohriatie jedla alebo jeho rozmrazenie. Ohrievanie v mikrovlnnej rúre je o 60-70% rýchlejšie než pri použití konvenčných metód. Zdrojom mikrovlnného žiarenia v mikrovlnných rúrach je magnetrón. V našom obchode predávame základné typy mikrovlnných rúr, ktoré sú používané hlavne v domácnostiach, a taktiež profesionálne rúry ako vybavenie gastronomických prevádzok. Prečo sú profesionálne mikrovlnné rúry najlepšie? V štandardných rúrach je ohrievané jedlo umiestnené na otočnom tanieri. Mikrovlnné žiarenie je smerované celý čas v rovnakom smere, preto jedlo nebude nikdy ohrievané ideálne a rovnomerne. V profesionálnych mikrovlnkách sa nachádzajú dva magnetróny, vďaka čomu sa mikrovlnné žiarenie rozkladá rovnomerne, potrava nemusí by umiestnená na otočnom tanieri a celé jedlo bude ohriate na identickú teplotu.

Riad – profesionálne nádoby

V našej ponuke v kategórii „kuchynský inventár“ máme taktiež široký výber profesionálnych nerezových hrncov, nádob na pečenie a zapekanie, kuchynských mís, profesionálnych panvíc, rajníc, rôznych druhov gastronádob, viek na gastronádoby, foriem, plechov, panvíc a wokov. Máme tu formy obdĺžnikové, okrúhle, rozkladacie, na torty, bábovky, formičky na cukrovinky a taktiež netypické formy na pečenie. V internetovom obchode www.gastromania.sk je taktiež špeciálne oddelený odbor ,,cukrárske potreby“, v ktorom ponúkame produkty vybrané konkrétne pre potreby profesionálnych cukrárov. Medzi nimi sú rôzne druhy vykrajovadiel, značkovačov, štetcov, valčekov, vrecúšok a dávkovačov, kuchárskych stierok, špachtlí, horákov na karamelizovanie a mnoho drobných nástrojov na prácu s cukrárskymi surovinami. Nezabudli sme ani na rôzne typy prístrojov na dekoráciu.

Ďalšie kuchynské potreby

Na stránkach gastromania.sk ponúkame aj iné prístroje potrebné v profesionálnej gastronómii. Nájdete tu veľmi kvalitné, profesionálne vákuové balíčky, váhy pre gastronomické prevádzky, kuchynské teplomery, mäsokláty, mäsodosky a taktiež odev pre kuchárov.

V našej ponuke nájdete všetky potrebné prvky na vybavenie profesionálnej kuchyne reštaurácie, baru, jedálne, školských jedální, kaviarní, pizzerie a všetkých ostatných gastronomických zariadení, taktiež cukrární, pekární, mliekarní či pre priemyselných spracovateľov potravín.